Machines worden vandaag de dag voor van alles en nog wat gebruikt. Ondanks dat veel mensen er dagelijks mee werken, weet lang niet iedereen hoe ze precies in elkaar zitten. Zo hebben veel mensen geen idee dat veel machines ventielen bevatten. Denk overigens niet dat alle ventielen hetzelfde zijn, want dat is niet zo. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we in deze tekst een aantal soorten ventielen op een rijtje.

Pneumatische ventielen
We beginnen met het pneumatische ventiel. Omdat lang niet iedereen weet wat pneumatiek is, lichten we deze term hier eerst kort toe. Wanneer we het over pneumatiek hebben, bedoelen we dat een machine of apparaat aangestuurd wordt door lucht. Pneumatische ventielen werken op dezelfde manier. Onder invloed van luchtdruk opent en sluit zo’n ventiel. Voordat dit mogelijk is, moet er allereerst druk opgebouwd worden in een machine. Dit gebeurt door een membraan waarin een gaatje zit. Wanneer de druk in de kamer hoog genoeg is, opent het ventiel. Het proces begint vervolgens weer van voren af aan.

Hydraulische ventielen
Naast pneumatische ventielen onderscheiden we ook hydraulische ventielen. Als je niet bekend bent met pneumatiek, weet je ongetwijfeld ook niet wat hydrauliek is. Bij hydraulische ventielen wordt er geen gebruik gemaakt van lucht, maar van olie. De werking is overigens wel grotendeels vergelijkbaar met een pneumatisch ventiel. Zodra er een klep opent, wordt een kamer gevuld met olie. Zodra deze gevuld is, kan een hydraulisch ventiel geopend worden. De olie gaat overigens niet verloren, maar wordt telkens opnieuw gebruikt. Hierin verschilt een hydraulisch ventiel van een pneumatisch ventiel.

Drukregelventielen
Wie op zoek is naar een ventiel komt ongetwijfeld ook drukregelventielen tegen. Deze ventielen staan in de volksmond ook wel bekend als drukregelaars. Aan de naam kun je grotendeels afleiden om wat voor soort ventiel het hier gaat. Drukregelventielen kunnen namelijk de druk van een doorstromend gas regelen. Er zijn overigens ook drukregelventielen waarvan je de uitstroomdruk niet zelf kunt regelen. Dergelijke ventielen noemen we ook reduceerkleppen. Drukregelventielen zijn voorzien van een membraan en een veer, waardoor de klep zich automatisch sluit en de druk afneemt. De klep opent zodra de druk daalt, zodat deze weer toeneemt.

Ventieleilanden
Tijdens jouw zoektocht naar een geschikt ventiel is de kans groot dat je ook ventieleilanden tegenkomt. Een ventieleiland is geen enkel ventiel, maar een meervoudig ventielblok. Zo’n eiland wordt vaak gebruikt als er meerdere ventielen bij elkaar zitten. Via dit eiland kun je namelijk zowel de luchttoevoer als de afblaas regelen. Hierdoor heb je hier niet langer verschillende ventielen voor nodig. Evenals ventielen verschillen ventieleilanden ook van elkaar. Zo kunnen deze eilanden op diverse manieren bedraad worden. Daarnaast zit er vaak verschil in het aantal poorten van een ventieleiland. Koop er daarom nooit lukraak eentje, maar neem er de tijd voor.