Bedrijfsverlichting is een breed begrip. Voor een kantoor zul je andere verlichting zoeken dan voor een agrarisch bedrijf. En een bedrijfshal wordt anders verlicht dan een kledingzaak. Wat maakt goede verlichting zo belangrijk en welke trends zijn er op dit gebied? Daarover lees je hieronder meer. 

Waarom goede verlichting belangrijk is

Goed licht op een bedrijfsplek is belangrijk om meerdere redenen. Het veilig uit kunnen voeren van werkzaamheden is daar eentje van. Daarnaast heeft licht ook een belangrijk effect op gezondheid en prestaties op het werk. Zo kun je bijvoorbeeld vermoeidheid ervaren en concentratieproblemen ondervinden als een ruimte slecht verlicht is. Daarbij kun je last van je ogen krijgen. Maar ook als een ruimte juist te sterk verlicht is kun je pijnlijke ogen ervaren of hoofdpijn krijgen. Bij comfortabel, veilig en gezond werken speelt de juiste verlichting dus een belangrijke rol. 

Daglicht en kunstlicht

Welke hoeveelheid licht optimaal is, hangt af van de precieze werkzaamheden en de locatie. Op een werkplek met (veel) ramen is er al sprake van het nodige natuurlijke licht. Op werkplekken met weinig natuurlijk licht zul je dit gebrek moeten opvangen met kunstlicht. Vaak moet er een balans gevonden worden in de combinatie van daglicht en kunstlicht. In ieder geval zijn werkgevers verplicht om te zorgen voor een minimum aan goede verlichting op werkplekken.

Trends

Zoals er in elke sector trends zijn, zo staat ook de ontwikkeling in de verlichting industrie niet stil. Dit geldt voor sfeerverlichting en functionele verlichting. Zo zien we steeds meer slimme verlichting die op afstand te besturen is, bijvoorbeeld met een smartphone of afstandsbediening. Voor werkplekken wordt steeds vaker gekozen voor lichtbronnen die een positief effect hebben op onze gezondheid en productiviteit. Daarbij kun je denken aan verlichting die de zonnestand volgt en daardoor gedurende dag verandert van kleurtemperatuur en intensiteit.

Kwaliteit

Led verlichting wordt veel toegepast op bedrijfslocaties. Inmiddels zijn led oplossingen alweer een tijdje op de markt. Waar voorheen nog regelmatig gekeken werd naar de meest gunstig geprijsde alternatieven, zie je dat er tegenwoordig veel meer geïnvesteerd wordt in kwaliteit, efficiency en duurzaamheid. Producenten van verlichting spelen daarop in. Denk daarbij aan een bladveer voor een inbouwspot. Ben je als producent in de verlichting industrie nog op zoek naar een ervaren partner in veren voor lichtoplossingen, neem dan eens een kijkje op Alcomex.nl. Wil je als werkgever betere verlichting voor jouw bedrijfsruimte? Dan kun je bijvoorbeeld een lichtplan maken voor jouw pand. Hierin wordt onder meer gekeken naar de plek, grootte en sterkte van verlichting passend bij de werkzaamheden en ruimte. Een lichtadviseur kan je hierbij helpen.