Wil jij vloerverwarming? In veel nieuwbouwwoningen is vloerverwarming de normaalste zaak van de wereld. Enige tijd geleden werden zowat alle woningen standaard uitgerust met radiatoren of convectors, niet alleen omdat deze verwarmingselementen in het algemeen vrij betaalbaar waren ten opzichte van andere systemen, maar ook omdat de techniek van bepaalde verwarmingsmethodes toen nog in de kinderschoenen stond. Nu krijgen de radiatoren en convectors wel degelijk te kampen met enkele noemenswaardige alternatieven, waardoor steeds meer nieuwbouwwoningen uitgerust worden met vloer-, lucht- of wandverwarming en dergelijke. Toch zal de traditionele radiator of convector nooit geheel uit het aanbod verdwijnen, want velen blijven zweren bij de aangename warmte die beide verwarmingslichamen teweeg brengen. Bovendien is de vormgeving van beide soorten door de jaren heen ook geëvolueerd waardoor het aanbod er sterk op vooruit gegaan is. Wil jij vakkundig vloerverwarming laten infrezen in Drenthe? Zoek dan online naar een goede installateur.

Een radiator verwarming

Een radiator is samengesteld uit buizen en platen, bestaande uit staal of aluminium, waar warm water doorheen stroomt. Dankzij het warme cv- water wordt de radiator opgewarmd, waardoor deze stralingswarmte gaat afgeven. Anderzijds zal ook de lucht tussen de panelen opgewarmd worden en aangezien warme lucht stijgt, ontstaat naast stralingswarmte eveneens convectie. Radiatoren komen ten gevolge van de grote waterinhoud bij inschakeling niet zo snel op temperatuur in vergelijking met convectors, maar na uitschakeling zal men nog vrij lang kunnen nagenieten van de aangename warmte- afgifte. Ook bij renovaties bieden radiatoren een belangrijk voordeel: indien ze vervangen worden, kan het buizennetwerk in de meeste gevallen gewoon behouden blijven. Radiatoren vervangen hoeft dus geen lastige breekwerken met zich mee te brengen. Radiatoren zijn verkrijgbaar in diverse modellen, kleuren, vormen en kwaliteiten. De prijzen kunnen dus flink variëren.

 

De convector verwarming

De hedendaagse convector is qua uitzicht nog nauwelijks te onderscheiden van de radiator, hoewel er toch een aantal fundamentele verschillen zijn. Zo bestaat een convector uit een buis waardoor het warme cv water stroomt, omringd door aluminium lamellen. Deze lamellen zorgen samen met de uiteindelijke bekleding of omkasting voor de convectiewarmte; de lucht tussen de lamellen warmt op en zal daardoor opstijgen. Een fenomeen dat ook wel als convectie bekend staat… en dat maakt al meteen duidelijk waaraan de convector zijn benaming te danken heeft. Opmerkelijk bij convectoren is dat het cv water enkel doorheen de buis stroomt en dus niet doorheen het verwarmingselement, zoals dat bij radiatoren wel het geval is. Dit zorgt er niet alleen voor dat de convector een bijzonder snelle opwarming kan garanderen vermits er minder water op te warmen is, maar ook dat het verwarmingselement op zich veel minder warm aanvoelt. Een pluspunt voor gezinnen met kinderen dus, aangezien er geen verbrandingsrisico optreedt. Daarbij komt dat het design van de convector hierdoor wat compacter uitvalt dan de gemiddelde radiator, waardoor de convector eenvoudiger in een interieur in te passen is. Toch verandert dit niets aan de warmteafgifte, want ondanks het kleinere formaat, geeft de convector net zoveel warmte af als een radiator. Wel is het zo dat de convector in het algemeen sneller afkoelt, waardoor er niet zo gemakkelijk gebruik gemaakt kan worden van restwarmte. Van zodra de verwarming uitgeschakeld wordt, zal de ruimte daardoor wat sneller afkoelen in vergelijking met radiatoren.

 

Vloerverwarming

Wanneer je nu moet kiezen (tijdens een verbouwing of renovatie) raden we aan om altijd vloerverwarming in de woonkamer te installeren. Zo ben je klaar voor de toekomst (warmtepomp) en kun je ook de woning verkoelen in de zomerperiode. Vloerverwarming kun je in een bestaande vloer eenvoudig infrezen. Je energiekosten zullen ook nog eens flink verlaagd worden!