Heb je je afgevraagd of alle woningdaken in Nederland zonnepanelen hebben? Zonne-energie is ook in Nederland met zijn sombere en natte klimaat veelbelovend. Als op elk in aanmerking komend dakoppervlak in Nederland zonnepanelen worden geplaatst, wordt de helft van de huidige elektriciteitsvraag van het land gedekt. Dat blijkt uit data-analyse die is uitgevoerd als onderdeel van het State of the State-initiatief van Deloitte. Een van de manieren is een dakscan voor zonnepanelen. Met een dakscan wordt je dak in kaart gebracht (met 3D satellietbeelden) op basis van de oriëntatie en hellingshoek van het dak. Het is mogelijk om in te schatten welk rendement je kunt verwachten naast je huidige verbruik. Bij extra verbruik in de toekomst kun je zelf bepalen wat je jaarlijks bespaart.

Hoeveel verlagen zonnepanelen de kosten van elektriciteit?

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen willen overstappen op zonne-energie is om geld te besparen op hun maandelijkse elektriciteits- en energierekeningen. Maar hoeveel gaan deze rekeningen omlaag vanwege zonne-energie? Het hangt af van hoeveel energie je fotovoltaïsche (PV) systeem produceert. Hoe meer energie je systeem maakt, hoe meer geld je kunt besparen. Een typisch zonnestelsel voor thuis maakt tussen de 350 en 850 kilowattuur (kWh) per maand. De gemiddelde woning verbruikt maandelijks ongeveer 909 kWh aan energie. Met zonnepanelen kun je dus tot 90% besparen op je maandelijkse elektriciteitskosten.

Hoeveel zullen je zonnepanelen het milieu helpen?

Fotovoltaïsche cellen helpen het milieu door het niet te schaden. Veel elektrische bedrijven gebruiken steenkool en stoten koolstofdioxide uit. Het gemiddelde binnenlandse zonnestelsel zal gedurende zijn levensduur 80 ton steenkool of 175 ton koolstofdioxide compenseren. Elk systeem dat wordt ingezet, is als het verwijderen van twee auto’s op gas van 240.000 kilometer. Waterkracht en kernenergie hebben beide grote hoeveelheden water nodig. Zonnepanelen verbruiken geen water. Daarom kunnen ze ecosystemen zoals dammen niet veranderen of stralingsverontreiniging veroorzaken. In sommige landen kan het vermijden van onnodig watergebruik helpen bij waterschaarste. Zonnepanelen verminderen de verbranding van kolen, wat de lucht zuivert.

Verminder de CO2-uitstoot

Op basis van hoe het nu gaat, zou het plaatsen van zonnepanelen op elk geschikt dak in Nederland de CO2-uitstoot gerelateerd aan elektriciteitsproductie met 63% kunnen verminderen, waardoor de totale CO2-uitstoot met 20% zou verminderen. Op basis van hoeveel energie Nederlanders gebruiken en maken, komt 16 procent van hun energie uit hernieuwbare bronnen. Met een vermindering van de CO2-uitstoot en elektriciteitsrekeningen, is het aan te raden om zo snel mogelijk zonnepanelen op het dak van je huis te installeren. Zoek dus nu een aanbevolen verkoper van zonnepanelen en laat ze bij je thuis installeren om geld en het milieu te besparen!